Karlsgårde - Hostrup

Stien går langs nordsiden af Karlsgårde Sø og følger Holme Kanal til Houstrup Stemmeværk. Søen er kunstig opstemmet og får i dag sit vand fra Holme Kanal og Nørbæk. Karlsgårde Sø ligger med et flot vandspejl og får sit vand gennem et 17 km langt kanalsystem fra Holme Å og Varde Å. Herfra når stien til Houstrup Stemmeværk, hvor noget af vandet fra Holme Å ledes over i Holme Kanal. Stien fortsætter gennem Holme Ådal til Haltrup.

Numrene her på siden refererer til numrerne på kortet.

Download rute til gps udstyr (GPX filformat)

17. Karlsgårdeværket

Karlsgårdeværket er et vandkraftværk fra starten af 1900-tallet. Det blev bygget for at producere vekselstrøm og dermed øge udviklingen i et tyndt befolket område.  Søen er kunstig skabt for at sikre vandmængden til værket. Vandet til søen blev kom via to gravede kanaler – Holme kanal og Ansager kanal. Værket er ikke længere i brug, men er vidnesbyrd på en spændende historie. På værket er en lille udstilling, der fortæller stedet. Ansager Kanal er i dag lukket og vandet derfra er ført tilbage til varde å. Varde Kommune arbejder på et projekt, hvor Holme kanal også lukkes og vandet føres tilbage til Holme Å. 

Læs mere på: vardemuseerne.dk

18. Tambours Have

Ved østenden af Karslgårde Sø finder du en oase midt i det barske vestjyske landskab. Skræddermester Gerhard Tambour anlagde den 25.000 m2 store have i 1939. Haven var hans livsværk og rummer bl.a. et stort nyt orangeri, en japansk have og en medicinhave. Efter Tambours død i 1979, overtog kommunen haven. Her findes legeplads, madpakkehus og cafe. 

Læs mere på: tambour.vardekommune.dk

19. Ansager Kanal og Holme Kanal

Her møder den tidligere Ansager Kanal og Holme Kanal hinanden herefter løber vandet ind i Karlsgårde Sø.  Det har været et stort arbejde, at holde de to kanaler vedlige og hele tiden regulere vandstanden til Karlsgårdeværket via stemmeværkerne længere oppe af den to kanaler. Holme Kanal blev anlagt som den første i 1920. Siden hen blev værket udvidet og der var brug for mere vand til strømproduktionen. Derfor blev Ansager Kanal etablere i 1945.

20. Ansager Kanalsti og Stemmeværkspladsen

Det er muligt at tage en afstikker herfra videre ad Ansager Kanalsti. Stien følger den nedlagte Ansager Kanal 8 km for at ende ved Naturrum Stemmeværkspladsen. Her lå det tidligere Stemmeværk, hvor vandet blev reguleret fra Varde Å til Ansager kanal og videre til Karlsgårde Sø. Her finder du udstilling, shelters, bålhytte, WC og picnicområde. Du har mulighed for at fortsætte videre ad en natursti til Ansager by, hvor der er indkøbsmuligheder.

Du kan booke shelterpladsen her.